Reuters: ABD Suriye yönetimine yabancı savaşçılar konusunda izin verdi
Ahmed Şara geçtiğimiz dönemde yaptığı bir açıklamada, yabancı savaşçılara ve ailelerine Esed rejimine karşı savaşta oynadıkları rol nedeniyle Suriye vatandaşlığı verilebileceğini ifade etmişti.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye özel temsilcisi, ABD'nin Suriye'nin yeni yönetiminin binlerce yabancı savaşçıyı orduya dahil etme planına, "bunu şeffaf bir şekilde yapması" şartıyla onay verdiğini belirtti.
Suriyeli üç savunma yetkilisi, plan kapsamında çoğunluğu Çin ve komşu ülkelerden gelen Uygur Türkleri olmak üzere yaklaşık 3.500 yabancı savaşçının, Suriyelilerin de yer alacağı yeni kurulan 84. Tümene katılacağını söyledi.
ABD'nin Türkiye Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack, Washington'un yabancı savaşçıların Suriye'nin yeni ordusuna katılımını onaylayıp onaylamadığıyla ilgili soruya, "Şeffaflıkla birlikte bir mutabakat olduğunu söyleyebilirim." şeklinde yanıt verdi.
Barrack, "birçoğu Suriye'nin yeni yönetimine 'çok sadık' olan savaşçıları bir devlet projesi içinde tutmanın onları dışlamaktan daha iyi olduğunu" söyledi.
Yabancı savaşçıların Suriye'den çıkarılması konusu ABD'nin yeni Suriye yönetiminden başlıca talepleri arasındaydı.
Ancak Trump'ın geçen ay Orta Doğu turuna çıkmasından bu yana Washington'un Suriye'ye yaklaşımı keskin bir şekilde değişti. Trump Suriye üzerindeki Esed döneminden kalma yaptırımları kaldırmayı kabul etti, Riyad'da Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara ile görüştü ve yakın dostu Barrack'ı özel temsilcisi olarak atadı.
Reuters'in Suriye Savunma Bakanlığı'na yakın iki kaynaktan aktardığına göre, "Ahmed Şara ve çevresindeki yöneticiler yabancı savaşçıları orduya entegre etmenin, onları terk etmekten daha az güvenlik riski oluşturacağını, söz konusu yabancı savaşçıların dışlanmasının onları El Kaide ya da IŞİD yörüngesine sokabileceğini" savunuyor.
Çin'in endişeleri
Binlerce yabancı savaşçı yaklaşık 14 yıl süren savaşın başlarında Rusya ve İran destekli milislere karşı savaşmak üzere Suriye'deki muhalif gruplara katıldı.
Suriye'deki bazı savaşçılar kendi gruplarını kurarken, bazıları da dağılmadan önceki süreçte IŞİD'e katıldı.
HTŞ içindeki yabancı savaşçılar sadık, disiplinli ve deneyimli birer silahlı güç olarak ün kazandılar ve grubun seçkin birliklerinin bel kemiğini oluşturdular.
Çin ve Orta Asya'dan gelen Uygur savaşçılar, Pekin tarafından "terörist" olarak tanımlanan bir grup olan Türkistan İslam Partisi'nin (TİP) bir parçası. Suriyeli bir yetkili ve yabancı bir diplomat Çin'in grubun Suriye'deki etkisinin sınırlandırılmasını talep ettiğini belirtti.
Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Çin, Suriye'nin uluslararası toplumun endişelerine yanıt olarak her türlü terörizme ve aşırılık yanlısı güçlere karşı çıkacağını ummaktadır.”
"Türkistan İslam Partisi feshedildi"
TİP siyasi yetkililerinden Osman Buğra Reuters'a yaptığı yazılı açıklamada grubun resmen feshedildiğini ve yeni Suriye ordusuna entegre olduğunu söyledi.
Buğra, “Grup şu anda tamamen Suriye Savunma Bakanlığı'nın yetkisi altında faaliyet gösteriyor, ulusal politikaya bağlı ve dış kuruluşlar ya da gruplarla hiçbir bağlantısı yok” dedi.
Aralık ayında HTŞ'nin üst düzey lider kadrosunda yer alan bazı yabancı savaşçıların üst düzey askeri görevlere atanması Batılı hükümetleri alarma geçirmiş ve Suriye'nin yeni yönetiminin takip edeceği yol konusunda endişelere yol açmıştı.
Söz konusu atamaların dondurulması ve rütbeli yabancı savaşçıların sınır dışı edilmesi talepleri, Trump'ın Şara ile yaptığı önemli toplantı haftasına kadar Washington ve diğer Batılı ülkelerle önemli bir anlaşmazlık noktası haline gelmişti.
Ahmed Şara geçtiğimiz dönemde yaptığı bir açıklamada, yabancı savaşçılara ve ailelerine Esed rejimine karşı savaşta oynadıkları rol nedeniyle Suriye vatandaşlığı verilebileceğini ifade etmişti.
Şam merkezli cihat yanlısı gruplar üzerine uzman olan Abbas Şerife, orduya dahil edilen savaşçıların Suriye yönetimine sadakat gösterdiklerini ve “ideolojik olarak filtrelendiklerini” öne sürdü ve ekledi:
"Ancak onları terk ederseniz IŞİD ya da diğer radikal grupların avı haline gelirler"
Kaynak: Mepa News, Reuters